Benefietavond LEROS ROEPT! De Kleine Komedie, zondag 11 oktober

foto Maaike Stutterheim

24/9 Een bericht van Sity om heel stil van te worden…

“Er gebeuren soms dingen in het werken met de vluchtelingen waar ik moeilijk over kan praten. omdat het zo emotioneel is. En steeds gaat het over kinderen.

Een van deze dingen gebeurde vorige week bij de overlevenden van het drama waarbij 34 mensen de dood vonden, waaronder 4 baby’s en 11 kinderen. De overlevenden waren bij elkaar in een hotel in Gourna. Schrijnende taferelen, waarbij wij uiterst praktisch probeerden te blijven in het verstrekken van kleding en schoenen. Maar wat een leed was dat bij elkaar.

Er was een meisje, ik schat 3 jaar, Rose, met een heleboel krulletjes en lachende ogen. Rose en ik konden goed opschieten, we deden soms even een spelletje, Haar vader was één van de doden. Haar moeder was nu alleen met Rose,

Bij het vertrek op de tweede dag uit het hotel, zei de moeder tegen me: ” You can have her”. Ik , denkend aan een grapje zei dus iets van “No, thanks, I have 2 granddaughters”. Ze keek me strak aan en zei: “Please take her, then she is safe”.

En wat doe je dan? je zegt dat het niet kan, geeft Rose en haar moeder een warme omhelzing en loopt weg. Gewoon weg.

Ik heb er niet over kunnen praten een aantal dagen. Kan het nu opschrijven zonder veel emotie in de tekst merk ik. Maar het blijft hartverscheurend. En ik denk aan de 2e wereldoorlog toen joodse ouders hun kinderen weggaven in de hoop dat ze zouden overleven. Hoe wanhopig kun je zijn.

Ik denk veel aan dat meisje, met de krulletjes de lachende ogen en muggenbeten in haar ene wang. En ik weet nog steeds niet of ik anders had moeten reageren.

Update 22 september….

Net even telefonisch contact gehad met onze vrijwilliger Sity op Leros. Ze is vandaag op jacht naar regenjassen. Gisteren begon het verschrikkelijk te onweren, en ook vanavond is er regen voorspeld. Gelukkig heeft de politie de vluchtelingen tijdig onderdak verschaft: de mannen werden in tenten gehuisvest (dank u Artsen Zonder Grenzen!), de vrouwen en kinderen moesten slapen in een groot vervallen gebouw, waar gelukkig wel een werkend toilet en een douche waren. Zo is iedereen relatief goed de nacht doorgekomen.
LoketLeros blijft ook bijdragen aan het ontbijt – sandwiches, melk voor de kinderen en jus d’orange voor de volwassenen. Als het meezit doen we ook aan zakjes met jamcroissants. De havenpolitie verschaft tegenwoordig 1 maaltijd per dag.
Ook zijn Marcus en Claudia van Leroshilfe (D) gearriveerd, waarmee we voorbeeldig samenwerken.
En over die jacht op regenjassen: daarvan bleken er maar heel weinig op Leros te zijn! Maar Sity heeft nu de juiste mevrouw te pakken en vanavond plaatste ze een bestelling van 100 regenjqasen à 7 euro per stuk!.

Sity laat ons ook nog eens weten: alleen geld sturen, geen spullen! De situatie verandert van dag tot dag – misschien is het over 2 dagen weer ‘gewoon’ 28 graden en zomer…

—————————

16 september, een verwarrende dag…

Bericht van vrijwilligster Sity uit Leros: “Vandaag, 16 september, een verwarrende dag. eerst de schoenen gekocht voor degenen die gister niet kregen. Hartelijke medewerking van de eigenaar van de sportwinkel. We kregen weer eens ferme korting! Bovendien gaf hij goede kleding van zijn kleinkinderen mee.

P1010376 (1)

Dankzij Loket Leros hebben de overlevenden van de bootramp allemaal goede schoenen en sokken aan de voeten. Per gezin een goede rugzak, kinderen zonnepetjes en zelfs voor de baby van één maand een zonnehoedje. Ook haarborstels, iets waar we eerst niet aan dachten, maar hoe belangrijk kan dat zijn.

In het hotel van Gourna was een speelplek voor de kinderen vanochtend. Ze maakten tekeningen en speelden met de autootjes die ze kregen. Kinderen die weer lachten, nog niet beseffend wat er gebeurd was.

P1010377

Om half drie gingen ze op de boot naar Rhodos. Daar zijn de doden naar toegebracht om geidentificeerd te worden. We gingen afscheid nemen van ze. Met tranen van beide kanten. Met omhelzingen en veel “Dank je wel” van hun kant. Na drie dagen is er een band, met bijvoorbeeld de kleine Hussein, 2 jaar. Zijn vader heeft hem de eerste twee dagen niet losgelaten. droeg hem in zijn armen. Zijn vrouw en dochtertje verdronken. Hij heeft gevoeld dat ze verdronken, maar kon ze niet boven water houden. Van die man die zijn gezin verloor. Het is teveel om op te noemen en ik denk ook niet dat dat hoeft. Het was hartbrekend.

Gisteren kwamen er geen vluchtelingen aan. De havenpolitie had boten en helikopters ingeschakeld om naar de lichamen in zee te zoeken. Dat betekent dat de smokkelaars even niet de zee opgingen, bang om gepakt te worden. Maar vandaag zijn er weer een paar honderd mensen aangekomen. Morgenochtend ga ik weer helpen, ik moet nu even het afscheid verwerken. Even iets anders doen.

Wat ben ik blij met Loket Leros. Wat ben ik blij dat ik de praktische hulp die zo nodig kan leveren. Wat ben ik trots op alle gulle gevers. Namens alle overlevenden van de ramp: “Dank jullie wel!”

2 gedachten over “Benefietavond LEROS ROEPT! De Kleine Komedie, zondag 11 oktober”

  1. Hallo beste mensen van Loket Leros,
    Wat goed te horen wat jullie allemaal voor elkaar krijgen. En wat een vreselijke verhalen staan er in jullie blogs. Ik ben Jacoby Mensinga en sinds 3 weken samen met Nienke Bloem initiatiefnemer van het project Dutch Parcels for Refugees. Wij vragen mensen om thuis zelf een pakket samen te stellen met hulpgoederen en deze zelf te versturen via DHL. Tot vorige week was Lesbos de bestemming maar daar lijken nu voldoende spullen te zijn. Sinds vrijdag hebben wij met Leros Solidarity Network een nieuwe bestemming voor de hulppakketten. Wij werken met een facebookpagina en hebben inmiddels 6300 likes. Onze actie slaat goed aan en er zijn al meer dan 600 pakketten verstuurd. Mensen vinden het fijn om zelf iets te kunnen doen. Ik zie dat jullie vooral geld inzamelen. Is het een idee om elkaar te contacten en te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen? Hartelijke groet, Jacoby Mensinga, Dutch Parcels for Refugees, 0618239438

    1. Veel dank, Jacoby Nienke en Liz! Fijn aanbod! We komen zsm met een antwoord. Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *