Laatste nieuws uit Leros

++++Kickstart gemaakt door @LoketLeros! Het “vergeten” eiland waar we geld voor ophalen. Gelukkig kunnen we wat doen! Het 1e bedrag is overgemaakt++++Zojuist 100 rugzakken en gymschoenen gekocht van het eerste ingezamelde geld, vooral voor de overlevenden van de boottragedie van zondag. Dank aan alle (eerste) donateurs! Foto’s vanavond, als het internet het een beetje wil doen in ons Leroshuisje.+++NL67 TRIO 0390 5371 28+++

Leros, 13 september 2015

Achmed staat verbijsterd op de kade van Leros. Zojuist kwam hij van het marineschip dat hem en de andere overlevenden van een ramp naar Leros had gebracht.

P1010366
Als eerste kwam een zwangere vrouw van boord en wat kleine kinderen, daarna de andere vrouwen en toen de mannen waaronder Achmed. Hij gaat zitten in het aankomstvertrek waar iedereen wordt opgevangen, Hij komt naast mij te zitten. Aan mijn andere kant heb ik een arm om een vrouw geslagen die alleen maar kan huilen en roepen: “Zaid, my son, he is away. He was only 9. Where is my Zaid”. op haar schoot een meisje van 3. Aan haar andere kant haar echtgenoot, met grote uithalen snikkend.
Achmed vraagt me of hij mag vertellen wat er gebeurd is, hij wil het zo graag vertellen.
In Syrië heeft hij maanden gespaard, samen met vrienden om weg te kunnen. “Ik kon niet meer ademhalen daar”,  vertelt hij me. Dus vertrokken ze naar Turkije, want daar kon je oversteken naar Europa wist hij. Achmed heeft gestudeerd, hij is eind 20.
Ze kwamen in Bodrum en daar kregen ze een telefoonnummer van iemand in Didim. Die zou helpen. Maar ze moesten wel naar Didim komen. Daar aangekomen werd verteld dat de reis in een boot naar Griekenland 2500 euro per persoon was, kinderen half geld. Hij kon dat betalen, hij was blij. Zijn ouders wonen in Engeland, hij miste zijn ouders. Dus had hij op zijn arm laten tatoeëren: I miss my parents. Niet twee namen, maar parents, één woord. “Ze zijn één voor mij”, zegt hij.
Na betaald te hebben, moesten ze naar een gebouw gaan zonder licht. Ze zouden daar na een uur worden opgehaald. Er waren veel mensen  en het wachten duurde lang. Pas na 12 uur werden ze gehaald. Toen  kwamen er 3 mannen, waarvan een gewapend. Er was een leider die groot was, met zwarte pet en zwart T-shirt. De mensen werden in kleine groepjes verdeeld, zo’n 150 mensen. De rest moest op een volgende boot wachten.
De groepjes werden in kleine bootjes naar een grotere boot gebracht. De drie mannen gingen mee en boord. De leider startte de boot en dook na zo’n 500 meter in de zee en verdween, het varen overlatend aan de andere twee. Waarschijnlijk lag er een boot klaar om hem op te pikken.  Na een tijd varen vertelden de twee dat ze een Grieks eiland naderden en dat de politie van dat eiland heel alert was. De mannen zouden een klein lek in de boot maken en de Grieken zouden de mensen dan komen redden, omdat ze in nood verkeerden.
De mannen doken van de boot om die lek te steken. Maar ze maakten in plaats van een klein lek grote gaten, en waren toen verdwenen. In no time stond de boot vol water en begon te zinken. Achmed dook in de zee samen met anderen, maar hij wist zijn vriend (17), die hij tijdens de reis naar Turkije had leren kennen, bij zich te houden. Het was ver zwemmen, zegt Achmed, zeker 600 meter. En tijdens het zwemmen stootte zijn vriend tegen een rots, en had erge pijn aan zijn been. Het lukte de twee om aan te komen op het eiland. De soldaten van Farmakonisi konden veel mensen redden. Helaas niet allen.
De kustwacht bracht de overlevenden rond het middaguur naar Leros. Gewonden werden per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De rest ging lopend naar het gebouw van de Havenpolitie.
Achmed heeft het gehaald. Hij  hoopt naar zijn ouders te kunnen gaan. Via Nederland misschien? Hij is vol goede moed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *